štvrtok 1. novembra 2007

Mediálny zločin proti Slovenskosti

Došlo mojej pozornosti, že vraj sme tu všetci na Slovensku rozhorčení, ponížení a urazení (zase raz), kvôli prezentácii našej krajiny v zahraničných médiách (teda ja som okrem jedného blog-zafňukania nič nezaregistroval, ale povedzme). Vrchným zločincom proti Slovenskosti tentoraz nie je nik iný, ako Michael Palin, herec, humorista, scenárista a profesionálny globetrotter, ktorý sa mal nedávno svojou reláciou pre BBC 'New Europe' zapojiť k takým ohyzdám ľudskosti ako Eli Roth, CNN alebo vlastne ktokoľvek, kto nás nevynáša na nebesia.

Ale pŕŕ, pŕŕ, ešte než vytiahnete svoje kolekcie Monty-Pythonovských DVD-čiek a poberiete sa urobiť flambovačku pred britské veľvyslanectvo, pozrime sa na obžalobu. Michael Palin vtrhol do Tatier z Poľska, pobudol u nejakých slovenských Goralov, podieľal sa na zabíjačke a po pár minútach hajde cez Trenčín do Brna do školy mímov rozvíjať stereotypy o Čechoch - komediantoch. Slovákov v relácii vraj zobrazili ako 'jednoduchých'. Neviem, ale ako sa tak človek obzrie, nie je to nepresné. Pohostinní blbečkovia, tak sme predsa vyšli aj z tých seba-karikatúr pre EÚ, kde sme ako jediný národ nepochopili celý koncept. A nechcite, aby som sa vyjadril o voličských zvyklostiach tunajšieho kraja.

Isteže aj mňa mrzí, že sa Slovensku nevenovali viacej, ale zas čo už je u nás zaujímavého? Hrady, zámky, skanzeny, jaskyne, hory, rokliny, to majú aj inde a v prezentovateľnejšom stave. Čo iného, okrem podivných indivíduí kdesi na vidieku, môže zaujať britského cudzinca a diváka? Čo sme im mali ukázať? Továreň KIA? Rovnú daň? Či nebodaj Slotu? Fica? Božeuchovaj.

Žiadne komentáre: