štvrtok 1. novembra 2007

Ako komunisti 'cez imunitu' dostali

Pred 80 rokmi, zdá sa, v Čechách ešte vedeli ako zachádzať s komunistami. Dokladá to zábavný článoček v Reflexe, kde sú citované Národní listy z 29.10.1928 referujúce o udalostiach z osláv 10. výročia ČSR:
Hloučky zjednaných a svedených výtržníků v rukou Moskvy a pod dozorem komunistických poslanců pokusily se porušiti krásný a hluboký dojem jubilejních oslav, radostnou náladu jubilejního dne. A dopadly, jak jsme předvídali: ani poslanecká legitimace nestačila na spravedlivé rozhořčení lidu, jak zajisté potvrdí dnes například poslanec-tovaryš Mikulíček,
(...)
Poslanci dali se první na útěk. Jen poslanci Mikulíčkovi se jaksi nepodařilo zmizeti včas a dostal - jak dí lidové rčení - přes imunitu.
A takéto vety žiaľ dnes v tlači nevídame často:
Komunističtí poslanci byli biti i v Plzni a Ostravě.
Mmmm, al dente. Myslím, že dnešný úpadok demokracie, ak teda smieme také čosi spomenúť, spočíva tak trochu aj v tom, že niektorí poslanci dostávajú málo cez imunitu. Kde sú tie zlaté časy volebných kortešačiek, keď mítingy a prejavy politikov boli aj pre nich adrenalínové športy.

Ale smutno-veselá je aj záverečná výzva v mene pobúrenej verejnosti, ktorá "čaká" čo s Komunistickou stranou hodlá urobiť štátna správa. Sa veru ešte načaká.

Žiadne komentáre: