nedeľa 8. augusta 2010

Drobná výzva - len pár kliknutí

Ste na Facebooku? Áno? Dobre. Nejdem ich tu linkovať, ale nájdite si stránku/page "Naše Slovensko". To je tá s bielym dvojkrížom v zelenom poli a s vyše 30 tisíc (!) fanúšikmi. Máte? Áno, dobre vidíte. Hej, žumpa. Tak a teraz zadržte na chvíľu nutkanie vracať, poscrollnite kúsok nižšie, naľavo je gombík "report page" (oznámiť stránku, či ako to asi preložili v slovenskej verzii). Kliknite a zafajknite "racist/hateful" a odošlite. Vďaka. Šírte ďalej.

Nie, nejde o cenzúru. Facebook je súkromný podnik, ktorý funguje a poskytuje služby na základe istých pravidiel, medzi ktorými je aj netolerovanie rasistického a nenávistného obsahu. V slušnej spoločnosti patria ľudia haniaci Rómov, židov, homosexuálov a pod. na perifériu a Facebook nie je perifériou. Nie, netuším, či to niečo zmôže, ale dúfam, že ak sa budú tieto oznámenia množiť, pomôže to dezinfikovať verejný priestor aspoň na Facebooku. Je dosť možné, že s hrôzou zistíte, že aj nejaký váš známy je medzi fanúšikmi tej stránky. Tam by som navrhoval zahanbiť, dohovoriť (je možné, že len klikol, že sa mu páči to naše Slovensko prenádherné) a v najhoršom aj zvážiť, či vám taký človek stojí za to virtuálne priateľstvo.

7 komentárov:

Filip Struhárik povedal(a)...

reportujem a šírim ďalej. ozaj dobrá výzva ;)

karolina povedal(a)...

aaa, na toto vyzvy nepotrebujem, toto je moj konicek. kazdy mame svoje, ja reportujem tutok vyfrezovane mozgy vo volnom case.

S. povedal(a)...

kedze travim vela casu na FB (i know, i'm pathetic) tak sa tym zabavam. nejeden report na tuto konkretnu stranku uz dostali davnejsie, prekvapuje ma, ze este existuje. okrem ineho ma bavi odklikavat reklamy, ktore su otravne, zavadzajuce, opakujuce sa, nezaujimave atd.

lemuel povedal(a)...

hehe, pekne.
.
vsak to, ze este stale existuje :/

Obratník škorpióna povedal(a)...

Odoslane, rozsirene.
Ale je to teda rizikovy konicek - medzi clenmi BetkouTwilight Cullenovou a MajkoVajkom RockyBalboa Žatkulákom som nasla aj jedneho nestastnika z vlastneho friendlistu!

Tony povedal(a)...

Reportujem, šírim ďalej ... zaujimave, našiel som medzi "milovníkmi" toho neonazi klenotu aj troch svojich "priateľov" ...

Prečo sa mi ako overovacie slovo zobrazilo slovo pingl ... čo tým chce internet povedať ?

Tony povedal(a)...

Páči sa mi slovo poscrollnite ... je skoro také dobré ako " ...mama, curigňi, kúpim ti vegetu ..."