štvrtok 10. júna 2010

Best New Tracks: Robert z Topolčian -- Vlastnou Hlavou 10/10

Napriek tomu, že od jeho vydania ubehlo len pár hodín, dá sa už pokojne povedať, že Vlastnou Hlavou, debutový singel jedného z najväčších slovenských talentov, Roberta z Topolčian, je hitom, ktorý sa usadí na špiciach slovenských hitparád na dlhé mesiace. Pre každého, kto čo i len trochu sleduje slovenskú scénu nemôže byť vysoká úroveň nahrávky prekvapením. Živé výkony Roberta z Topolčian už viac než desaťročie patria k tomu najenergetickejšiemu na slovenskej, ba i europskej scéne, a preto bola verejnosť už dlhšiu dobu v napätom očakávaní jeho oficiálneho debutu. Aj keď je trochu sklamaním, že singel je archívnym materiálom zo začiatkov kariéry, jeho vysoká úroveň dokazuje, že to, čím Robert ohromoval posledné mesiace, bolo súčasťou jeho umeleckého prístupu už od jeho začiatkov čoby lídra najúspešnejšieho slovenského zoskupenia poslednej dekády. Dalším sklamaním pre niektorých poslucháčov môže byť slabá produkčná úroveň nahrávky. V kvalite nahrávky sa dá tušiť skorý rozchod Roberta a jeho pôvodného producentského tímu. No to je len jeden uhol pohľadu. Náš recenzentský tím sa domnieva, že drsná a intímna atmosféra singla -- ktorá sa výrazne premieta aj v Robertovom texte -- naopak dáva vyniknúť jeho jedinečnému talentu.

Samotný text je dielom brilantného textára, ktorý bez zaváhania ide priamo až na dreň. Je to akoby koncízny výsek z boja o status v silne hierarchickej spoločnosti, antropologickou sondou a zároveň nemilosrdnou obžalobou doby. Tieto spoločenské fenomény sú podané cez neprvoplánovo prezentovanú, intímnu spoveď interpreta. Zo začiatku váhavým hlasom, ktorého intenzita naberá každým slovom kadenciu a dikciu, ktorú hudobný fajnšmekeri už tak dôverne poznajú, však Robert ukazuje, že popri svojej tvári drsného frontmana, ktorý sa vynikajúco orientuje na slovenskej scéne, má aj jemnejšiu, ľudskú stránku, s obrovskou dávkou empatie. A skutočnú veľkosť dosahuje práve tým, že tieto na prvý pohľad v nezmieriteľnom protiklade stojace stránky, dokáže silou svojej osobnosti spájať v nedelitelný celok.

Preto dávame tejto nahrávke 10/10 a nielen za seba dodávame, že sa už nevieme dočkať celého albumu. Insideri už rozšírili informácie, že nové piesne majú podstatne vyššiu produkčnú úroveň, a hosťujú na nich niektoré z najväčších talentov Robertovho zoskupenia. Nové umelecké zážitky pritom sľubujú aj Robertove koncerty. V svojom vystúpení na podporu nového singla zručne na malom priestore predviedol, že talent jeho formátu sa nedá vtesnať do úzkych žánrových škatuliek. Verše, ktorými sa rozlúčil s publikom, ukazujú novo-nastupenú cestu k žánru tzv. onan rapu. Záverom teda môžeme nielen smelo vyhlásiť singel Vlastnou Hlavou za debut roka, ale aj jeho autora a interpreta za pioniera nových, netušených spojení.

Pre Vidle Review -- gvz & lemuel

5 komentárov:

Daily Whinger povedal(a)...

aj mne sa to pacilo.

Unknown povedal(a)...

Mimoriadne podarená nahrávka, s kamarátom sme sa pred chvíľou zhodli , že je to jednoznačne singel štvorročnice. V tak krátkom období sa dostal na priečku hitparád, vzrušujúce! Skutočne si nedokážem predstaviť aký bude celý album.

S. povedal(a)...

Myslim, ze nie je prehnane tvrdit, ze Robert z Topolcian zaner 'onan- rapu' vlastne zalozil... Ale dobra recenzia- konecne niekto plne odhalil umelecky potencial jeho prejavu!

plha povedal(a)...

ziada sa doplnit, ze priklonu ku gangsta rapu, zretelne rozpoznatelnemu najma v poslednom obdobi, chyba k dokonalosti este autenticka prison experience. dufajme spolu, ze tento nedostatok je len docasny a robertov talent neujde bdelemu oku prislusnych institucii a ze najblizsi release bude otazkou dlhych rokov

Anonymný povedal(a)...

Ja ho tipujem na najväcsieho adepta na cenu "je mi s toho na grc", co je vlastne v tejto kategorii najvacsie ocenenie ktore moze dostat.

A myslim si ze do kategorie gangsta rap ho pridelujete hlavne koli literarnej tvorbe Fedora "cochones" Drzaca, ale definitivne by som ho tam zaradil az po vypocuti celeho albumu.