streda 2. apríla 2008

Občan Havel

Som sa vrátil zo slovenskej premiéry filmu Občan Havel (hej, samá smotánka, napr. A. Hryc, J. Nvota, D. Hanák, A. Šišková, Z. Bútorová, G. Mesežnikov, Agnes Snopko, potom ten akosavolá a kdekto ešte a aj ja) a neostáva mi než súhlasiť s tým, čo už bolo vyrieknuté:
"[Havla] budete chcieť poškrabkať po brušku a kúpiť mu pivo. Taký je v tom filme zlatý."
Tak veru. Treba vidieť. Náramné to je. Ale nielen Havlom je film zaujímavý, ostatné postavy sú hodné vlastných filmov, ktorý by sa možno z kilometrov dostupného materiálu, ktoré Koutecký natočil, mohli poskladať. Klaus sa objavuje len epizodicky, ale je témou mnohých rozhovorov a vystupuje tu temer ako Havlova mýtická Nemesis, ktorá je však aj pointou mnohých filmových vtípkov (vlastne stačí len aby sa objavil na plátne a diváci už sa chechtajú). Miloš Zeman sa v jednej kľúčovej scéne ukáže ako akýsi Mefistofeles, čo sa snaží Havla pokúšať. Suita Havlových verných spolupracovníkov by si určite zaslúžila samostatnú štúdiu, všetci tí Špačkovia, Medkovia a Hanzelovia sú nesmierne zaujímavými subjektami. Mihne sa aj profesor Švejnar, ktorý na jedno Havlovo insitné zamyslenie nad ekonomickým liberalizmom kdesi v 1997 len náramne prikyvuje.

Sú tu však všetky scény, ktoré by ste od tohto filmu čakali, pretože sú súčasťou legendy menom Václav Havel – Havel je zvolený, Havel hľadá cigarety, Havel medzi ľuďmi, Havel aranžuje, Bill Clinton v jazz clube, Rolling Stones na hrade, Olga umiera, Havel chorý, Havel a Dášenka, Havel znovuzvolený – Dáša píska na Sládkovho republikána, Havel hostí Summit NATO, Havel odchádza. Možno je v tom film predvídateľný, ale neuberá mu to na kvalite. Nikto zrejme nečakal nejaké mýtoborectvo a filmu sa našťastie celkom úspešne darí neskĺznuť k oslavnosti. A aj napriek tomu, že každému kto posledných 15 rokov sledoval správy film nepovie nič zásadne nového, ho možno len odporúčať. Pretože ten pohľad dovnútra, za oponu, je jednoducho uchvacujúci. Dramatik zahral svoju životnú rolu a kamery boli našťastie pri tom.

Václav a Václav telefonujú.

Žiadne komentáre: