utorok 1. januára 2008

Novoročný gýč

Videli ste Blatníkov novoročný prejav? Gýč, gýč, gýč. Teraz nehovorím o jeho slovách, ani tradične ukňučanom prednese, tam je to akosi samo sebou, že nemáme na rozdiel od Čechov prezidenta, ktorý by dokázal aj prázdno vypovedať aspoň s akýmsi zdaním noblesy a štátnosti. A rozoberať ich vetu po vete si tie kydy naozaj nezaslúžia.

Nie, hovorím o obraze. Pozrite sa na obrázok, vidíte to? Keby ste nevedeli z ktorej gubernie k nám ujo vraví, máte pre istotu na očiach až tri štátne symboly, a aranžéri z prezidentskej kancelárii v záchvate horror vacui nadrbali do rohu aj jeden zlatavo ozdobený stromček a na stôl masívnu červenú sviečku. Skutočne symptomatické. Ale išlo o plnosť obrazu na vyváženie prázdna slov, alebo naopak dodržanie jednoty formy a obsahu gýča? A nie je to jedno? Prezidentský prejav je viac než čo iné politicko-umelecký žáner ale toto by bolo slabé aj na novoročný prípitok predsedu MNV.

Pre Kristove rany, veď od tohto páprdu nemôžme z definície jeho funkcie čakať nič než symboly a pátos, ale on to zjavne nedokáže a my dostávame len gýč a upachtenú trápnosť.

Tento chabý umelecký dojem, ktorý opakovane myslím zdôrazňovali aj viacerí kolegovia, je asi jedným z najiritujúcejších prejavov súčasnej garnitúry. Stará mať o takých zvykli vravievať: Myslel, že mu hovno strýcom a ono mu to rodný brat.

Žiadne komentáre: