sobota 1. decembra 2007

Top 5 albumov roku 2007

Opäť je raz to obdobie v roku keď sa články nevalnej kvality začínajú slovami: opäť je raz to obdobie v roku. Taktiež sa roztrhne vrece s článkami, v ktorých sa roztrhne vrece s hlúpymi frázami. Nebudeme výnimkou. Ani tento blog, ako mnoho iných, ktoré zdôraznia, že ani tento blog nechce, nemieni a ani neostane stáť či sedieť bokom, neostane stáť ani sedieť bokom. Ani zadkom, pekne čelom a spriama sa postavíme výzve dňa, respektíve obdobia. Obdobia schyľujúceho sa konca roka. Obdobie bilancovania, a následných bilančných samovrážd. Obdobia spisovania zoznamov. Sú'žka 'sím, stačí toto ako úvod?

Teda k veci. Tyler Cowen upozornil na pekný zoznam zoznamov. Dávam týmto tiež do pozornosti a zároveň inšpirovaný pridávam jeden svoj mini-zoznam. Keďže knihy sme už riešili, a ja som navyše tohto roku prečítal len veľmi málo kníh, z ktorých by bolo možno vyberať nejaké top, zameral som sa teda na albumy, ktoré vyšli tohto roku. Bez zbytočných preklepov, tu je mojich Top 5 Albumov roku 2007.

1. Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare
Majú tú česť okupovať v mojom mp3 prehrávači spolu s Bachom tzv. nemazateľný adresár, nie je tu zlej skladby, slabého momentu, meisterstűck; klinické testy preukázali, že počúvanie Arctic Monkeys zrýchľuje chôdzu o 35%!

2. Babyshambles – Shotter’s Nation
And what a glorious Delivery! Pete Doherty dokazuje, že drogy nie sú úplne deštruktívne, keď dokáže také dobré songy písať. Už predošlý album Down in Albion bol skvelý a vysoko nedocenený, tento je číra radosť počúvať.

3. Black LipsGood Bad Not Evil
Divoký južanský flower punk garage rock, snáď by nemohlo byť lepšie. Komu by sa málilo, tohto roku vydali aj záznam z živého koncertu v Tijuane (Los Valientes Del Mondo Nuevo), plný skladieb aj z ich predošlého albumu. Juchacha.

4. Grinderman – Grinderman
Skvelá vec, Nick Cave vo vrcholnej forme, do Top 5 by sa dostalo už len kvôli skladbám No Pussy Blues a Get It On. Svoj názor už som ostatne vyjadril tu.

5. Noisettes – What's the Time Mr. Wolf?
Milé rockové prekvapenie, hľa, výborná je i skladba The Count of Monte Christo. Alebo, ak ich chcete počuť komplet, konzultujte Macfričkinsa (wink, wink, nudge, nudge, say no more).

Runners up (resp. 6-10):
Coco Electrik – Army Behind The Sun;
Kings of Leon – Because of The Times;
The HorrorsStrange House;
White Stripes – Icky Thump;
The Wombats – Proudly Present A Guide To Love, Loss & Desperation.

Honourable mentions: Kaiser Chiefs, Editors, Deerhof, The Good The Bad & The Queen.

Dishonourable mentions (sklamania): Radiohead, M.I.A., Arcade Fire, Bloc Party. Kritici ich zväčša žrali, pritom taká nuda. Škoda reči.

Ešte som nepočul: e.g., The National – Boxer, Klaxons - Myths Of The Near Future, Battles – Mirrored, Gogol Bordello – Super Taranta. Najmä poslední menovaní by teoreticky mali mať možnosť zamiešať s poradím. Ale to už je teraz jedno.

Žiadne komentáre: