piatok 14. septembra 2007

"Havel zavrel zbrojovky"

Medzi populárne a úplne od reality odtrhnuté ľudové múdra a povesti, ktoré čakajú na moderného Dobšinského aby ich všetky skatalogizoval, patrí aj "Havel zavrel zbrojovky". Pred rokom 1989 tu boli akési bukolické dni šťastia a radosti, keď strojárenské haly na Považí plné smiechu a radostnej práce chrlili tanky a zbrane plné vôní, farieb dúhy a dobrej vôle, ktoré sa predávali s veľkým úspechom za ťažký peniaz a po celom svete nám ich závideli. Potom však prišiel zlý, zlý bakaný černokňažnícky prezident Havel, krasorečniaci humanista, a všetko to šmahom rachitickej ruky pisálka zrušil. Toľko povesť.

A samozrejme nebol by to náš súdruh premiér, ten vyjebaný skurvený pičus, kokotfiškálsky oportunistický zmrd, väčšia špina než zasraná klučka od záchoda, keby sa na debilite ľudovej pospolitosti nezviezol a nepriživil ju kriesením zombíckych porekadiel:
"Potom však prišli takzvané reformy, z ktorých profitovala úzka skupina ľudí. Drvivá väčšina ľudí sa stala rukojemníkom a objektom rôznych skúšobných opatrení naivných alebo až príliš cieľavedomých experimentátorov. Nastala paralýza slovenského hospodárstva a osobitne jeho pýchy - strojárstva, vrátane dubnického v dôsledku voľno až slobodomyšlienkarskej Havlovskej kvázi humánnej preorientácie slovenskej ekonomiky z prosperujúceho strojárstva na konverzné tápanie. Začalo platiť, že výrobky slovenskej zbrojovky boli antihumánne a vražedné, ale výrobky českých, amerických a iných zbrojoviek slúžili posvätnej ochrane demokracie. Taká bola pravda 90. rokov," povedal Fico v amfiteátri pred divákmi osláv, za čo si vyslúžil búrlivý potlesk.
Tým chujom už teraz nik nevysvetlí, že Havel na to mal asi taký dosah ako Dedo Jozef, a hoci bol mediálne exponovaný a určite si vo svojej politickej neohrabanosti nejaké humanistické perličky neodpustil, nemal kompetencie, nemal výkonnú moc a samotné zatváranie fabrík nijako neovplyvnil. Navyše zbrojovky, okrem zásobovania našej slávnej ľudovo-demokratickej armády, vyvážali najmä do nesolventných spriatelene socialistických krajín tábora Mieru zbraňové systémy založené na pomaly zastarajúcich technikách a boli odsúdené buď na zánik alebo ráznu reštrukturalizáciu. Fico toto buď veľmi dobre vie a jeho slová sú o to zlovoľnejšia demagógia alebo je už úplne vypatlaný dement. Každopádne by si zaslúžil aby ním miesto reťazí nejaká Božena vláčila po poliach v okolí Kábulu.

Žiadne komentáre: