sobota 25. augusta 2007

Cocotism redux

Niečo sa deje, hmýri sa to tu vtipnými legislatívnymi návrhmi ako črievičkami v sennom náleve. Už to aj páchne. Žumpa preteká. Výsledky už čoskoro v Zz.

Z pracovného návrhu zákona o premávke na pozemných komunikáciách vyplýva, že „Chodci a cyklisti používajúci vozovky sa v prípade zníženej viditeľnosti budú povinne označovať reflexnými prvkami.“
Týmto ustanovením sa má podľa Ministerstva vnútra SR zvýšiť bezpečnosť chodcov, ktorí sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. "Do popredia sa dáva zásada vidieť a byť videný ako dôležitý prvok ochrany života a zdravia," píše sa v návrhu.
Vravím vynikajúce. Ale úplne najlepšie by bolo keby ľudia chodili ovešaní svetlami ako vianočné stromčeky, aj s prskavkami. Nech sú naozaj nápadní. Navyše, osobne sa už neviem dočkať reflexnej vesty Dolce&Gabbana z kolekcie jar/leto 2008.

Ctenému ministerskému ... ehm, Harabinovi ležia na srdci hluchí a slepí, ktorí nemajú dľa infozákona dobrí prístup k informáciam. Nevie však zaručiť, či po zásahoch ctených poslancov koalície do infozákona nezostaneme slepí a hluchí všetci. To sa skrátka oplatí.

Napokon poslanci za KDH Vladimír Palko, Pavol Minárik a František Mikloško hotujú návrh zákona o zásluhách Andreja Hlinku o slovenskú štátnosť. Ej veru, to je konečne téma pre opozíciu, to je to pravé, čo tu chýbalo. Toto ma veru aj dosť dlho trápilo, zavše som sa i zo sna strhol. Ctíme si ho, Hlinku, ctíme. Ale ctíme si ho dosť? Nedalo by sa viac? Tento "Lex Hlinka" je krok správnym smerom, ale nejde dosť do hĺbky, hovorí len o jeho zásluhách a povinnosti inštalovať bustu v NRSR. Čo však dnešná mládež, ako tá získa vedomnosti o jeho význame a zásluhách? Navrhujem zo zákona zakladať povinné mládežnícke organizácie, kde sa deti naučia o Hlinkovom význame a jeho zásluhách, pracne ich nazvime Hlinkova Mládež.

A ostatne, je vôbec fér, že je len na tisícke, zatiaľ čo taký fanfarónsky svetoobčan ako Štefánik sa vyškiera z päť tisícky? NBS by mala urýchlene, ešte pred prijatím Eura, vydať aspoň šesť tisícku s podobizňou Hlinku, najlepšie v klobúku. Nech vidia, že na to máme, a že sme nenosili len krpce a širáky.

Tu čítame, že vo vesmíre objavili veľké nič. Ešteže neskúmali duševné pochody našich papalášov. Haj hou.

Žiadne komentáre: