streda 27. júna 2007

Nuž ale toto veru nie je kriket

Prvá puťka usúdila, že je najvyšší čas, aby vyšla z tieňa svojho mdlého manžela a tiež sa blysla nejakou stupiditou:
Prezidentova manželka Silvia Gašparovičová chce deti, ktoré stále viac času trávia pred televízorom, na ulici alebo skončia pri drogách a alkohole, priviesť ku golfu.
Nadácia Silvie Gašparovičovej preto prišla s projektom Otvorme deťom brány na golfové ihriská. Chce propagovať golf ako „zdravotný štýl vhodný pre deti“.
Vyučovať sa má na všetkých školách, ktoré prejavia záujem, vzniknúť majú aj špeciálne golfové triedy. Ministerstvo školstva už na golf schválilo aj učebné osnovy.
Takže takto. Myslia národne, cítia sociálne. Ale hrajú snobsky. A golfové palice budú zrejme dotovať? To prvá malomeštiačka akosi nedomysleli. Alebo nám, ako poznamenal kamarát, unikla najnovšia ponuka z Tesca? 399 SK za sadu palíc. Z plastu. A ihrísk je údajne len 5. Či už sa tá zonácia v Tatrách nejako vyriešila?

Ale veď hej, deti sa popri chôdzi a vzájomnom švihaní palicami (ani loptičiek im nebude treba) aspoň priučia cudziemu jazyku, aby rozoznali green od bunkera, vedeli kedy puttovať, pripadne co je iron a čo wood. A tiež zistia, že ako nebudú usilovne študovať, bude z nich leda tak nejaký caddy.
Juraj Maľcovský z Katedry športovej edukológie Prešovskej univerzity, ktorý sa podieľal na učebných osnovách telesnej výchovy pre 2. stupeň upozorňuje, že golf je u nás stále veľmi nedostupný šport. „Je to aj šport s minimálnou fyzickou záťažou, z netradičných športov by pre hodiny telesnej výchovy boli vhodné skôr kolektívne športy ako lakros,“ myslí si.
Nuž ale toto!? Zase voľajaké panské huncútstvá, že lakros! No čo je toto? Čo sa stalo so starými dobrými osvedčenými Kráľu, Kráľu daj vojačka alebo Vybíjanou? A odkedy už nie sú klbčenie na chodbách (grécko-rímsky štýl), naháňanie po triede (beh cez prekážky), šerm so stoličkami, lisovanie za krídlom tabule (vzpieranie, proti-vzpieranie) a podobné detské kratochvíle súčasťou telovýchovných osnov? A keď už sme pri tom, čo tak vodné pólo? Tam aspoň v súlade s nacionálno-socialistickými ideálmi prežijú len najschopnejší. Haj hou.

Žiadne komentáre: