streda 29. februára 2012

Proti epistokracii

Môj nezadržateľný plán rozmachu a podmanenia si celého slovenského webu vstúpil do ďalšej fázy. Na stránkach jetotak.sk (of all places!) je môj text o tuposti vzdelanostných cenzov. Pre tl;dr: snažím sa v 1400 slovách vysvetliť Radovi Ondřejíčkovi a podobným, že snaha zaviesť epistokraciu - vládu vzdelaných - naráža na zásadné problémy. Uvedomujem si, že je to asi márna snaha. Koštovka:
Neboli by to snáď ani voľby na Slovensku aby sa ale následne aj tak neobjavili insitné mudrovania o "zlyhaniach demokracie", ktoré by najlepšie vyriešil nejaký spôsob obmedzenia volebného práva. Nemôžeme predsa nechať tých idiotov, paštikárov, vidiečanov, dôchodcov, poberačov dávok, hlupákov, čitateľov bulváru, nemakačenkov [doplňte si obľúbenú vinnú skupinu obyvateľov] aby nám, ktorí tomu predsa rozumieme a vieme ako sa veci majú, aby nám diktovali a zavadzali, keď my vieme najlepšie ako spravovať tie veci verejné!
Svojím spôsobom je to možno pochopiteľná reakcia, ale je rovnako detinská a arogantná, ako stredoškolské dumanie nad tým, čo by som robil keby som bol osvietený diktátor. Keď je reč o múdrom vladárovi, každý buď vidí seba ako toho mudrca alebo aspoň ako niekoho, kto je natoľko múdry a chápavý, že snílkovi presne rozumie a vie čo chce. Snúbi sa tu arogancia a paradoxne veľmi nevyspelé predstavy o povahe a rozsahu možného ľudského poznania.

2 komentáre:

AIF povedal(a)...

podla mna by to velkej vacsine z tych vyradenych bolo jedno :-D

pavolhardos povedal(a)...

Vacsine mozno, ale ze im to je jedno neznamena ze je to aj spravne. :)