piatok 30. decembra 2011

Najlepšie filmy roku 2011*

Top 5

3
Drei, čiže Traja. On a ona, spolu už nejaký čas, bez detí, nevzali sa. Zaľúbia sa do toho istého muža. Nezávisle a naraz. Nemecká hilarity ensues. Romantická komédia roka, najmä pre ľudí, čo romantické komédie nemusia.

Americká kráska unesie vo Veľkej Británii Mormóna a údajne ho znasilní v domčeku na vidieku. Píšu sa 70. roky a britský bulvár šalie. Dokument(!) Errola Morrisa o médiách a pravde čudnejšej než fikcia.

Marty Scorsese namieril svoju kameru na Fran Lebowitz a nechal ju rozprávať.

Filmová pocta Wima Wendersa choreografke Pine Bausch. Tretí film, ktorý som videl v 3D, ale prvý, kde tento rozmer aj dával zmysel. Treba vidieť v kine.

Film roka. Precízny, napínavý, pomalý thriller Nicolasa Windinga Refna. Už ste mali vidieť. Traileru sa vyhnite, prerozpráva film.

Honorary mentions: Strýko Bunmí

Guilty Pleasures (čiže super filmy, ale sú málo 'artsy', tak sa hanbím ich dať do úplného top): X-Men: First Class; Hanna; Rango 

Som nepochopil (ale stojí za pozornosť): Certified Copy; Meek's Cutoff

Nepáčilo

Príšerné, nudné, self-indulgent mess. Zábery prírody. Brad Pitt ako despotický(?) otec rodiny. Sean Penn už dospelý syn v súčasnosti bezcielne civí do prázdna. Dinosaury. Veľa záberov prírody, ktoré majú menej šťavy než zvučkové prestrihy na CNN. A späť do rokov 50-tych. Dospievanie. Tragédia (?) v rodine. A zas príroda. Do seba zahľadený trapas režiséra, ktorý kedysi vedel lepšie. Ani Sean Penn to nechápal. Keď máte radi neuchopiteľné meditatívne filmy, radšej si dajte Strýka Bunmí.

Toto mohol byť 10-minútvý kreslený film s Duffy Duckom v hlavnej úlohe. Celý film je predchnutý estetikou a logikou kreslených rozprávok, kde na nás autor žmurká prehliadkou intelektuálnych celebrít, ktoré hlavný hrdina stretáva v snových pasážach Paríža rokov 30-tych, a ktoré masírujú jeho narcisistické ego nepochopeného génia v zajatí obmedzencov (snúbenka, jej rodina a známi). Napokon ale dostane rozum a pochopí, že večná nostalgia nie je trvale udržatelný sposôb žitia a nájde si súčasnú a miestnu pixie dream girl na spoločné kráčanie v daždi. Pfui. Aha, hej, spoiler alert.

(*rok nie nevyhnutne výroby, ale nejakej tej širšej distribúcie, ktorá mi umožnila ich vidieť.)

Žiadne komentáre: