štvrtok 17. februára 2011

Všetko ma baví

Pozorujem, že neblogujem. Pozorujem, že nepíšem. Mal by som, mohol by som. Jedno z vysvetlení, ktoré sa mi ponúka je, že jednoducho nemám hnevu v sebe dostatok. Ten vnútorný oheň rozhorčenia, jedovatá slina. Nemám dosť trpezlivosti, alebo síl, či čo. Keď ma aj niečo nas.. vytočí*, poviem si, že pôvodcovia môjho momentálne zvýšeného tlaku sú [a tu by zaznelo sprosté slovo] a tým to aj zhasne. Nemám nejako chuť na 400 slov rozpisovať, že prečo, ako a na koľko sú to [iný variant škaredého slova]. Keď som mal šesť, údajne som v podráždení vyslovil "Všetko ma baví, všetko ma serie!". Čosi ako motto. Už nie som rozhnevaný, ani nejak extra mladý. A už ma až tak ani nebaví.

A možno je to len jarná únava.

Počas najbližších štyroch týždňov by mi bolo načim napísať zo tri papers. Tak snáď možno, ako by Rawls povedal, a small fraction thereof redounds to [your] advantage. Ale mal by som tu písať viac, lebo už mi je aj seriózne zaťažko po slovensky písať, a to je už veru hanba.

*Case in point: Mienil som veru písať o šibnutých nápadoch kvalifikovať právo voliť a byť volený vzdelanostnými kompetenciami, ako aj čosi proti konzevatívnym argumentom proti manželstvám homosexuálov a proti potratom. Zakiaľ čo k prvému sa mi napokon nechcelo vyjadrovať, lebo sa to príliš blíži téme mojej dizertácie - čo je ale aj dôvod, prečo sa k tomu zrejme asi vrátim - k druhému aj mám uložený abortus jedného textu [bad pun intended] a možno z toho ešte niečo tiež bude. Ale zatiaľ si len otvorte Nietzscheho Radostnú Vedu, oddiel 29 si načítajte. 5 riadkov, k veci, dobrých. Nietzsche by bol fajn bloger. Dnes je z neho leda obľúbený filozof zastydlých pubertálnych pseudo-intelektuálov. Človek z toho poväčšine vyrastie. Ale niektoré glosy má fakt dobré.

5 komentárov:

karolina povedal(a)...

aspon hystericky nevykrikujes ako koncis s blogovanim. asponzetak.

lemuel povedal(a)...

heh, to by mi nikdy nenapadlo. to je take webove trieskanie dverami trapne, najma ked sa potom clovek vrati

Robert povedal(a)...

Potesilo ma, ze po dlhom case vidim referenciu na Die fröhliche Wissenschaft aj v inej ulohe, ako nejaky demagogicky utok na straw mana, t.j. 3 slovicka - "Gott ist tot" (naposledy som si to vsimol ako temu na biblicky kruzok, citujem:
"keď Nietsheho [sic!] blázon na tržnici tvrdí, že ľudia zabili Boha, predpokladá:
-že Boh je smrteľný
-že človek dokáže ovplyvniť nadprirodzeno
-že Boh existuje iba v ľudskej mysli
Súhlasíte? Prečo? Nesúhlasíte? Prečo?"
No, aspon ma buduca krestanska inteligencia o com diskutovat.)
A aj spominany bonmot o "die Hinzu-Lügner" je podla mna svedectvom, ze je to velmi hodnotne citanie, aj ked nelahke.
Nejaky konzistentny, ucesany a britky text na temu homosexualnych manzelstiev by sa hodil; rozumne pojatie je v mutnych slovenskych vodach, ako inak, nedostatkovym tovarom. Ale v tejto veci su protiargumenty take vetche (slovutny J. Macko pouziva napr. analogiu so znamkovanim v skole), ze to bude pri dobrej dispozicii autora az nerovny suboj. Skutocny "Götterdämmerung" by skor nastal az pri teme potratov a to by mohlo byt zaujimave, aj ked z tejto temy uz ma stipu oci a do flame wars na vybrali.sme.sk sa pustim (dufam) uz len vtedy, ked skutocne bude o com.
Mimochodom, co sa tyka tej vymeny nazorov medzi Leskom a Prochazkom ohladne pasivneho volebneho prava, tak ma zaujala Prochazkova argumentacna impotencia (alebo skor nepresvedcivost), co bolo o to zvlastnejsie, ze som s jeho postojom suhlasil.

Jakub Jošt povedal(a)...

To poznam dobre, prilis dobre. Ale pozor na to, lebo potom sa deje, ze som ticho a furt sa len na niecom usmievam, ze akoze aka blbost. A potom ludia hovoria, ze co sa furt usmievam, ze aka blbost, a potom nedokazu rozlisit, kedy sa usmievam lebo blbost zla, kedy lebo blbost pekna a kedy lebo svieti slniecko. Takto sa dostavam do zony, kde je sice mudro (lebo sak kto nic nehovori, je zvycajne ok), ale pusto. Ked uz sme pri tom Nietzschem, tiez sa mu chalaňovi socialne nie az tak darilo.

Ale zas pre dobro vlasti (co viem je v tychto koncinach koncept neprilis oblubeny) by som vsetkych vyhnal...nech su media plne Macakov, Lemuelov, Luntnerov, Rohacov, Filkov a Beblavych a (mnohych) inych...lebo potom nebudem mat ja toto pnutie a budem moct so vsetkymi v kaviarni usmevom nesuhlasit.

Jakub Jošt povedal(a)...

Lunterov, nie Luntnerov...spravne.