utorok 28. septembra 2010

Ku kauze hayekovcov

Kolega spísal pekný článok a bol natoľko gentlemanský, že mi okrem pár pripomienok na moje naliehanie dovolil pripojiť aj môj podpis.

Kauzu 'hayekovcov' som sledoval len zbežne, vyhýbal sa detailom, lebo mi po pravde bolo tak trochu mdlo. Mlčanie z liberálnych kruhov, ktoré chce tento článok prerušiť, nasvedčuje, že asi nebudem sám. A nielen preto, že sa tu bralo meno Hayeka nadarmo.

Nebudem sa radšej ani pozastavovať nad mierou kognitívnej disonancie liberálov, ktorí vstupujú do pochybných obchodov za štátne peniaze. Ani, že potom s bohorovným kľudom vstúpili do politiky, a čo možno ani nečakali, napokon aj do vlády.

Nepoznám pozadie, a netuším ani mieru do akej šlo o správanie korupčné. Smrdí to, ale to nie je hlavný dôvod môjho rozhorčenia. Toto totižto nemôžeme brať len v rovine politickej, ale aj v rovine akejsi bazálnej intelektuálnej a morálnej integrity. Veľké slová a chceli by aj veľké činy, činy ktoré by liberálov dokázali dištancovať od zatuchnutej bažiny predchadzajúcej garnitúry. Nestačí byť menej slizký, viac uhladený. Od liberálov očakávame rozdiel kvalitatívny, nie kvantitatívny. V momente odôvodneného podozrenia mali ponúkať funkcie k dispozícií a vysvetlovať, vysvetlovať. Pretože v službe verejnosti neexistuje prezumpcia neviny a nič by nepozdvihlo politickú úroveň ako prosté gesto pokory. Navyše odchod z funkcie nie je (napriek úzu a perverzitám naších politických tradícií) priznanie viny a nik by po uspokojivom objasnení (ak je teda také možné) nebránil návratu do funckie.

Lenže to u nás, zdá sa, nejde. A napokon sa to liberálne povedomie, čo roky budovali, nenapraviteľne poškvrnilo. A čia je to smola, čia, čia?

3 komentáre:

Unknown povedal(a)...

"fuj"
len toľko k tejto kauze

macbeth povedal(a)...

...liberalov, ktorY... :P

inak hej... napodobne, radsej som to nesledoval hlbsie, skoda...

lemuel povedal(a)...

och, hanba mi, opravene