sobota 14. augusta 2010

Sloboda zvierat - Sloboda rasistov

Náš ctený kamarát GvZ nám posunul tento článok s dovetkom o "slizkom malomeštiackom rasizme" a "hnuse". A má teda recht. Ak by ste náhodou potrebovali (n-tý) dôkaz o tom ako hlboko je zakorenený a nakoľko je tolerovaný rasizmus v slovenskej spoločnosti, tu ho máte -- Sloboda zvierat: Túlavé psy končia v hrncoch Rómov z Krompách. Tu sú rasistické stereotypy a mýty predkladané ako fakty nie nejakými mládencami s vyholeným kšticami v nevkusných čiernych košeliach, ale pracovníkmi Slobody zvierat, a preberané novinárom bez akejkoľvek kritickej reflexie. Veď všetci vieme, že.
Obce sa podľa inšpektorky Slobody zvierat Romany Březinovej v prípade výskytu túlavých zvierat obrátia na šarhov, ktorí svoju činnosť robia na živnosť. Podľa Březinovej však starostovia neoverujú, či odchytené zvieratá ponechávajú v 60 dennej karanténe. "Osud tých zvierat sa už potom nedá zistiť, ale podľa našich informácií je veľmi krutý a ich vraždenie je brutálne," povedala Březinová.
Osud sa nedá zistiť, ale oni ho zistili. Nič o tom nevieme, ale aj tak vieme, lebo sa nám donieslo. A my tomu radi uveríme, lebo však čo iné sa aj od tých Rómov dá čakať. Len krutosť a brutalita, že áno.
[Březinová] tvrdí, že šarhovia zvieratá odvážajú do Krompách. "Tam je taká rómska časť a psy, brutálne zavraždené, končia Rómom v hrncoch," povedala.
Nuž pristavme sa pri tom slovku 'vražda', ktoré znamená "úmyselné zabitie človeka". 'Zavraždený pes' je nezmysel, antropomorfizácia tolerovateľná snáď u škôlkára. Pracovníčka Slobody zvierat to má veľmi pomýlené, keď sa o psoch vyjadruje ako o osobách a Rómoch akoby to ani neboli ľudia.

Nespomínam si, že by Sloboda zvierat niekedy podnikla nejaké aktivity ohľadom psích klobás vo Valaskej (rázovitej to síce obce, kde ale psy pojedalo väčšinové obyvateľstvo) -- teda ak ich naozaj trápi údajné pojedanie psov, a nie, čo sa zdá byť skutočným dôvodom: zviesť sa v rámci fundraisingu na vlne rasistických predsudkov. Čo tam po ľudskej dôstojnosti, keď ide o nemé tváre, čo?

Ale ak sa vám stále máli dôkazov o rozmachu rasizmu, tuná je jednovetný dôkaz:
Slovné spojenie „asociálni cigánski paraziti“ slovenská polícia nepovažuje za rasistické.
QED. Keď toto nie je rasizmuz, potom nič také ako rasizmus ani nejestvuje.

11 komentárov:

S. povedal(a)...

jediny moj komentar k tomu, ci sa na SK rozmaha rasizmus: vacsina clankov na Sme, ktore sa tykaju romov skonci s uzavretou diskusiou, pre mnozstvo rasistickych prispevkov.

lemuel povedal(a)...

hej, to je zalostne. ale anonymovia na webe su jedna vec, otvorena rasisticka kontaminacia mainstreamu druha, zavaznejsia.

Peter F. 'Rius Jílek povedal(a)...

Či určitá časť Rómov z nejakých osád konzumuje psy, je síce možné, ale medzi väčšinovým obyvateľstvom sa takáto informácia šíri ako fáma typu narkomani naschvál nechávajú v električkách nakazené injekčné striekačky. Ide skôr o súčasný folklór. Podobné fámy sa šíria aj o obciach, kde žijú Slováci. V prvom prípade by som však takéto správanie neodsúdil, pretože je to komunita sociálne na dosť nízkej úrovni, v druhom prípade je to už na pováženie.

Unknown povedal(a)...

Suhlasim s clankom. Otvoril som stranku SZ a napisal som im mail, ze hoci ich aktivity viac ako podporujem ich vyjadrenia su rasisticke a velmi nestastne. Ostatnych vyzyvam urobit to iste.

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
lemuel povedal(a)...

No teda, vazeny pan Liptak,
v bodoch 1 a 2 si odporujete, teda ak vas niekto s mojou zvratenou ideologiou a argumentaciou smie upozornit na chybu. V bode 2 operujete s definiciou rasizmu ktora je sirsia nez vasa vycitka z bodu 1. To ma vyslovene nahlas rozosmialo. Rasizmus je viac nez len o "rase" ale je aj o znevazovani kultury a etnika. A ad 2; ale hlasa, implicitne. Ale take nieco, vam ako rasistovi nazorovo konvenuje, nuz to nie ste schopny postrehnut.

Ano ste rasista. Totiz, ak nepovazujete spojenie "asociálni cigánski paraziti" za rasisticke, a potom hovorite o Romoch vseobecne a pripisujete im kradnutie a pojedanie ako 'fakt', tak sa nesmiete hnevat, ked vas budem povazovat, okrem hulvata (sudiac podla toho ako sa tu rozdrapujete) aj za rasistu.

Nemate dovod pracovnicke SZ neverit, lebo co tvrdi presne zapada do vasich stereotypov, pardon, poznatkov. Vyborne. K vasmu kritickemu uvazovaniu nemam co dodat.

A uplne na zaver ste to este krasne zaklincoval typickym hejslovackym klise o 'preberani liberalno-humanistickych tliachanin'. Pritom nikde v clanku ani slovom neospevujem uzasnost multikulti ani 'Ciganov z osad'; naozaj netusim odkial to beriete. Ale zas od rasistu nemozno ocakavat, ze nebude aj ine svoje predsudky premietat vsade kde zazrie naznak liberalneho argumentu. Rovno si podajte prihlasku do pospolitosti, zapadnete.

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
lemuel povedal(a)...

1) No vas dovod nedava ziadny zmysel, ale jasne, pred blbym je istejsie hrat blbeho, lebo sa este urazi.
2) Cela debata je o tom, ako znevazujuce su jej vyjadrenia, ale dobre, tak to pre vas, ako kolegu blbeho, teda zopakujem: Pani zo SZ nepredlozila fakty, ak mylne pisate nizsie, ale len hysterizujuce dohady, ktore mali na zaklade vseobecnych predsudkov existujucich v spolocnosti vyvolat obavy a mobilizovat k aktivite. Ale, and here comes the tricky part, v konecnom dosledku je aj uplne jedno ci nejaki Romovia aj skutocne psov pojedaju -- tento -fakt- by nijako spatne nelegitimizoval konanie SZ, ide o kontext a ton v akom boli tieto "zistenia" prezentovane, ako aj ucel s akym boli takto podane. Na rozpoznanie tohto je potrebny isty civilizacny jemnocit, nieco, co v nasej hulvatskej dzamahirii stale mnohym chyba.
3) Viete, mierou slusnosti nie je to, ze sa podpisete, a ani to ze *bez hanby* uzivate odporne dehumanizujuce epitety.
4) :D Hej, velmi je vam to jedno.
5) To spojenie je nenavistne a dehumanizujuce, v kontexte socialne exkludovanej mensiny je nebezpecne. No, a krasne ste svoju snahu sa 'odrasistictit' zaklincovali tym, ze romski asocialni paraziti udajne sposobuju viac problemov nez ti slovenski. Bravo.
6) Pracovnicka SZ ma, zda sa mi, rovnako vela kompetentnosti a vedomosti k vyjadrovaniu sa o Romoch ako mate vy k vyjadrovaniu sa o mojom rozhlade a medialnej konzumacii.
7) Neviem, ci vas v skole neucili aky je rozdiel medzi faktom a tvrdenim, SZ nieco tvrdili na zaklade dohadov, anekdot, etc. Fakt je empiricky overeny zaznam skutocnosti, nieco existujuce v realite, podlozene dokazmi. Taktiez cf. bod 2).
"povaha clanku je zavadzajuca a pro-ciganska" Mojim hriechom je len, ze povazujem Romov za ludi.
8) "Sú tam síce aj schopní ľudia, čo mi moje vedomosti stačia, ale tí spravili tú zásadnú chybu, že medzi seba vzali tých spomenutých vymetených."
:D ale tak uciteee, a aj v NSDAP bolo kopec schopnych ludi, och skoda len ze medzi seba zobrali aj vela kriklunov. Hej, clenska zakladna, to bude ich hlavny problem. Ani na moment vas nenapada, ze bude asi nejaka nie nevyznamna korelacia medzi nazormi hlasanymi a ludmi, ktorych take nazory pritahuju, co?
9) Wow, kolka investigativa! Viete, ono vrazda je trochu menej zlozity koncept nez rasizmus, preto som sa aj obratil pri vyklade druheho na encyklopedicky clanok. Nuz a vdaka za upozornenie, to heslo rasizmus v KSSJ je naozaj az prilis kratke a nedostacujuce, lenze to bude asi aj dovod preco poznatky o komplexnych spolocenskych problemoch necerpame zo slovnika, ze.
Ale ked chcete, dobre, mozme sa dohodnut tak, ze ja budem operovat s definiciou rasizmu, s ktorou operuje aj vacsina politickych filozofov, teoretickov prava, medzinarodnych organizacii a ludsko-pravnych aktivistov a vy budete operovat s definiciou z KSSJ. Uvidime, kto z nas bude vyzerat ako vacsi blb.

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
lemuel povedal(a)...

Buuhuu.
Nuz uctu si zasluzi len oponent, ktory sa tiez chova uctivo. Vy ste sem vtrhli s tym, ze moja argumentacia je zvratena, ze neviem o com hovorim a ze som hluchoslepy, resp. hlupy. Skvely vstup do diskusie, s vami musi byt radost sa rozpravat.
Ubezecujem vas, ze nikto vas nedokaze tak zosmiesnit, ako vy sam.
Tak si tu vasu urazenu akoze dostojnost laskavo mozte teraz strcit viete kam. No ale pre istotu vam to vyhlaskujem: do riti.

Bez pozdravu.

S. povedal(a)...

re: diskusia s panom Liptakom: FACEPALM.