štvrtok 31. júla 2008

V mene republiky

Aj prostá malá reportáž o premenovaní ulice môže divákovi poskytnúť dôkaz dychberúcej stupidity (a bloggerovi malicherný námet).


Reportáž "V Bratislave bolo aj Hitlerovo námestie" z relácie Dnes, 30.07.2008 si môžete pozrieť tu; v jej závere v stand-upe na Hlavnom námestí redaktorka, ktorej meno som ani po opakovanom vypočutí nedokázal rozlúštiť, vysloví nasledovné:
"Toto námestie, ktoré pri prehliadke Bratislavy nevynechá žiadny turista, malo už minimálne sedem pomenovaní. Za prvej republiky sa dokonca volalo Hitlerovo. K svojmu pôvodnému názvu Hlavné sa vrátilo na začiatku 90-tych rokov."
Čoooo? Prečo by sa preboha za Masaryka alebo Beneša námestie v Bratislave volalo po Hitlerovi? A potom to človeku docvakne, zlovestnosť tej stupidity sa prejaví, keď si uvedomíme, že pani redaktorka prvou republikou zrejme myslela Slowakischer Staat. To má tá redaktorka naozaj dojem, že nelegitímny vojnový slovenský štát si zasluhuje byť vnímaný ako "prvá republika", niečo načo dnes naväzujeme? A bola to len jej nevzdelanosť, či prerieknutie, alebo si redakcii čítali Ďuricu? Či čo? Alebo som niečo zmeškal? Odkedy je košér hovoriť o "prvej republike"?

(H/t: Cadio)

Žiadne komentáre: