sobota 3. mája 2008

Boris

Väčšinu času je celkom triviálne a zbytočné zapodievať sa výsledkami volieb v iných krajinách, ale napriek tomu mi tieto z času na čas robia radosť. Možno tým, že nie som fanúšikom žiadnych športových podujatí si takto kompenzujem svoje atavistické tribalisticko-kolektivistické inštinkty (huh) – skrátka ma poteší keď vyhrajú moji ľudia, resp. 'môj človek'. Môj človek je však veľmi zriedkavý jav, často sa musím uspokojiť len s náhražkami, ale práve prebehnuvšie voľby starostu v Londýne mali všetky správne ingrediencie. Na jednej strane stál súčasný starosta, odpudivý červený slizoň, ktorý robil ťap-ťap-ťapušky s anti-semitskými islamistami ako aj neo-bolševickými populistami z Latinskej Ameriky. Červený Ken. Proste fuj.

Proti nemu stála pravicová bonmotérska modrá krv – Tory zo starej školy v novom veku, ktorý akoby vypadol zo stránok P.G. Wodehousa: Boris Johnson. Blonďava metla na hlave, konzervatívny politik, ktorý možno viac než v riadiacej funkcii pôsobí istejšie v televíznej besede, kde môže vynikať svojimi hláškami. Osobne pre mňa najkrajšie na ňom je, do akých nepríčetných výšok vytáča isté segmenty britskej ľavice. Boris Johnson stelesňuje všetko, čo nenávidia. Je to high society šašo s politicky nekorektnými vyhláseniami, ktorí navštevoval Eton a má stále tú drzosť byť 'reakcionárom'.

Ešte predvolebné reakcie v Guardiane na možnosť zvolenia Borisa sú rozkošné (radia: Be Very Afraid!). Takú Vivienne Westwoodovú napríklad predstava Borisa ako starostu primäla zápasiť so samotným konceptom demokracie:
Vivienne Westwood
Fashion designer
"Boris as mayor? Unthinkable. It just exposes democracy as a sham, especially if people don't vote for Ken - he's the best thing in politics. Unthinkable."
Ale cenu za emocionálnu nevyrovnanosť vyhráva:
Arabella Weir
Actor and writer
"I will go on hunger strike and throw myself in front of the next horse at Ascot if he wins... "
Na toto už sa celkom teším, keďže podľa BBC, Boris Johnson s bezpečným náskokom porazil Kena Livingstona a bude starostovať Londýnu. O frabjous day! Callooh! Callay!

Update:
Boris Johnson:
- On Islam: "The most viciously sectarian of all religions in its heartlessness towards unbelievers." - The Spectator, 2005
- On obesity: "Nothing but their own fat fault."
Och, zlý, zlý, hnusný, bakaný Boris.

Žiadne komentáre: