streda 30. januára 2008

"SNS je fašistickou stranou..."

Zase raz som zhnusený a šokovaný. Okresný súd rozhodol, že Miklós Duray poškodil dobré meno (sic!) SNS, keď túto stranu v rozhovore pre maďarské rádio označil za fašistickú a má sa ospravedlniť a zaplatiť milión korún...

Kristove rany! Aj taký pablb, akým je Miklós Duray, ma právo na názor! Odmyslime si na chvíľu autora výroku, je vlastne irelevantný. Choré je, že sa tu penalizuje sloboda slova, sloboda názorov, sloboda myslenia. Symptomatickým je, podľa mňa, výrok sudkyne, ktorý navyše vykazuje všetky znaky idiómu sympatizanta pána Slotu, vrátane jeho typickej alkoholickej kostrbatosti:
"Nemôže si jeden politik dovoliť povedať takýto výraz voči druhému politikovi."
To už prečo nie? Neviem kedy a kto rozhodol, že slovko fašista a fašistický nepatrí do slušného slovníka a je možné ho kriminalizovať. A znamená to, že teraz môže tiež Smer a spol. žalovať poslancov SDKÚ za "boľševikov"? Môžu sa tí obratom ohradiť súdnou cestou za "modrých komsomolcov"? Atď.? To sa tu bude kultúrnosť prejavu medzi politikmi vymáhať súdnou cestou? To by malo asi taký zmysel ako bojovať proti akné šmirgľovým papierom.

Na tomto mieste by možno bolo skôr príhodné vsunúť krátku politologickú analýzu, čo znamená a čo rozumieme pod fašizmom, ktoré sú jeho definičné znaky a nakoľko Slota a SNS tieto znaky spĺňajú. Kto by sa ale sral s takými chujovinami. Nepochybne sa takou podrobnou analýzou zapodievala aj pani sudkyňa, že.

SNS je strana obhrublých primitívnych nacionalistov, ktorá sa možno vymyká učebnicovej definícii fašizmu, Slota spol. však spĺňajú do bodky laickú predstavu "fašistov", loviacich svoje temné myšlienkové pochody v iracionálnych žaburinách ur-fašizmu, z ktorých je každému slušnému človeku jednoducho šoufl (tento čechizmus sem zaraďujem, aby mi rozumeli aj náhodní skalní esenesáci).

Teda ešte raz, opäť pre členov SNS, ktorým sa predchádzajúca veta mohla zdať príliš dlhá, opakujem: Členovia ako aj sympatizanti a voliči SNS boli, sú aj budú fašistickí hejkokoti a žiadne súdne rozhodnutie to nemôže zmeniť. Záverom treba už len Durayovi zaželať veľa trpezlivosti pri odvolaní.

Žiadne komentáre: