utorok 24. júla 2007

Do pozornosti

Odporúčam:

- Opäť pár múdrych slov od Bohumila Doležala. Kúsok:
V oblasti ruského záboru existují dvě výrazné nahnilé oblasti, kde mají Rusové šanci se uplatnit: Pobaltí, vzhledem k početným ruským menšinám v těchto státech, a Česko a Slovensko, disponující početným a dobře organizovaným domácím táborem sympatizantů s Ruskem a zároveň nedostatkem obranných látek proti záporným stránkám ruského vlivu.

Tyto oblasti nemusí čekat ještě pět nebo deset let, jsou ohroženy už dnes, a pokud dospějí do stádia vnitřního rozvratu, nebudou jim přes jejich členství v EU a v NATO spojenci možná vůbec s to pomoci, i kdyby chtěli.

To není v první řadě problém ani Západu a vlastně ani Ruska. Je to náš problém a poradit si s ním musíme sami. Podporu euroatlantického společenství (jako celku – ani zvlášť Evropy, ani zvlášť USA) samozřejmě potřebujeme, jakmile se jí odřekneme, jsme předem ztraceni. Ale ani ta pomoc nás nezachrání, pokud neuděláme něco se svou vnitřní prohnilostí.
- Taktiež, pokial nesledujete "Kroniku zlých nápadov", škodujete. Už 4. diel je tu.

- A ak vám hento nestačí, tak tu máte siahodlhý list z Pakistanu v The New Yorker a pre milovníkov skutočne obskúrnych kultúrnych tém tu je veľmo interesantný esej o Samuelovi Beckettovi a Thomasovi MacGreevyovi.

Žiadne komentáre: