utorok 26. júna 2007

Disciplinárne konanie v parlamente

Ďalší zlomový moment dejín našej mladej ľudovo-demokratickej džamahírije karpatského typu. Po opozičnom návrhu na obmedzenie poslaneckej imunity len na výroky v parlamente sa zdá, že koalícia teraz bude chcieť just pravý opak. Paškov krepý návrh o úplnom zrušení imunity zapadne, poslanci budú môcť beztrestne robiť takmer všetko, okrem slobodného sa vyjadrovania v parlamente.

Táto, dľa výzoru usudzujem, teta predavačka podala totiž návrh na disciplinárne konanie na dvoch opozičných poslancov za SKDÚ-DS za ich výroky, ktoré odzneli v parlamente. Čo takého tí modrí zapredanci zase vykonali? Vyhrážali sa snáď robotným, ľud-milujúcim a nad blahom Slovenska bdejúcim koaličným poslancom smrťou? Chválili sa vari, že sa chodia do Washingtonu učiť ako tým ľavičiarom zakrútiť krkom? Nebodaj niekoho "fyzicky inzultovali"?

Kdeže, poslanec Kužma sa len opovážil narušiť všeslovanskú vzájomnosť, keď naznačil, že v Srbsku nebolo všetko s pravoslávno-chrámovým riadom a obhajoval intervenciu NATO porovnaním jeho legitímnosti s legitímnosťou zásahu proti hitlerovskému Nemecku. Poslanec Pado zase použil prímer o "tvrdom boľševizme" nejakého vládneho návrhu z dielne rezortu seladóna Kaliňáka.

Nno, nevídali.

Teta Zmajkovičová však bola pobúrená, "Treba sa začať zaoberať otázkou, či v pléne nie sú niekedy invektívy alebo či výroky poslancov neurážajú alebo nezasahujú do práv poslancov." Práva poslancov, zdá sa, zahŕňajú aj právo nebyť ničím a nikým urazený. A my, ľud pospolitý, môžeme zas utrieť pysk – to, že mňa fakt, že hentaká slepica sedí v parlamente, uráža, zrejme žiadne disciplinárne konanie neodštartuje.

"Nenaráža to na slobodu prejavu, ale ak ma niekto prirovnáva k diktátorskému režimu, chcem vedieť, kde našiel také synonymum," dodala teta poslankyňa. Hoďte do nej niekto synonymický slovník. A potom aj slovník cudzích slov.

Nie, ja už nemám slov. Ani snáď nie je čo dodať. Snáď už len nejaké oplzlé gesto.

Žiadne komentáre: